20 Styczeń 2018    |    Fabian, Sebastian

menu górne

  • ASF

    UWAGA! AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ

  • SIR

    Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich

  • Hotele SODR

    Nasze hotele w Modliszewicach i Sandomierzu zapraszają

  • Zapraszamy do SODR

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza 

Informacja dla rolników planujących przetwarzać własne owoce i warzywa w warunkach domowych

 Główny Inspektorat SanitarnyInformujemy, że w Głównym  Inspektoracie  Sanitarnym, w celu ułatwienia stosowania prawa żywnościowego przez osoby planujące rozpoczęcie działalności polegającej na przetwarzaniu warzyw i owoców w kuchni domowej  zostały opracowane „Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia  w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw”.


Opracowane wytyczne nie mają charakteru obligatoryjnego i mogą być stosowane na zasadzie dobrowolności.

Tekst ww. dokumentu znajduje się na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego w informacjach Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia w zakładce „Przydatne informacje – Wymagania higieniczne" (http://www.gis.gov.pl).

W celu ułatwienia załączmy poniżej ww. publikację.

Teresa Wąsik

Do pobrania:
Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw