23 Styczeń 2018    |    Maria, Ildefons, Rajmund

menu górne

  • ASF

    UWAGA! AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ

  • SIR

    Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich

  • Hotele SODR

    Nasze hotele w Modliszewicach i Sandomierzu zapraszają

  • Zapraszamy do SODR

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza 

Naturalne smaki najlepszej żywności podczas II Forum Aktywnych Kobiet Ziemi Koneckiej

                                               

Naturalne smaki najlepszej żywności podczas II Forum Aktywnych Kobiet Ziemi Koneckiej

11 marca 2016 roku ponad 100 osób wzięło udział w II Forum Aktywnych Kobiet Ziemi Koneckiej, które tegorocznie obyło się pod hasłem „Produkt tradycyjny i lokalny czynnikiem rozwoju obszarów wiejskich” w naszym Ośrodku w Modliszewicach. Wśród przybyłych gości znaleźli się przedstawiciele jednostek samorządowych i władz lokalnych, organizacji pozarządowych i kobiecych, grup nieformalnych oraz instytucji i podmiotów zaangażowanych w działania na rzecz rozwoju lokalnego z powiatu koneckiego, a także sami rolnicy.


Podczas forum poruszona została tematyka dotycząca produktu tradycyjnego, regionalnego i lokalnego oraz omówione zostały formy i zasady sprzedaży produktów przez eksperta Izabellę Byszewska, prezesa Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, która od 1995 roku zajmuje się dokumentacją i promocją polskiego dziedzictwa kulinarnego, w tym produktów lokalnych oraz działaniami inspirującymi budowę profesjonalnego rynku żywności regionalnej i tradycyjnej. Pani Izabella to animatorka szkoleń dla kobiet z obszarów wiejskich dotyczących małej przedsiębiorczości i aktywności lokalnej.


W trakcie Forum spośród 8 gmin z terenu powiatu koneckiego zaprezentowano 9 produktów i 3 potrawy lokalne (► gmina Końskie – Cukiernia „Beza” s.c – beza, Piekarnia „Magda” – chleb żytni z Końskich, ► gmina Stąporków – KGW Smarkowianki działające przy MGOK w Stąporkowie – ciasto drożdżowe, ► gmina Radoszyce – Aneta Król – ser podpuszczkowy z Pakuł, ► gmina Fałków – Ryszard Tutak – Miód malinowy, Nieformalne KGW z Budów – Katarzyna Baran – potrawa Pigoły z Budów, ► gmina Ruda Maleniecka – Stowarzyszenie „Lipianki” – potrawa – Kapusta z grochem, ► gmina Smyków – Zakład piekarniczy Stanisław Drożdż – Chleb żytni z Kozowa, Pasieka Państwa Adachów – Miód spadziowy, Gospodarstwo Uprawy Grzybów i Grzybni – Michał Mytkowski, Dawid Czeczot – Boczniaki, ► gmina Gowarczów – Stowarzyszenie Razem dla Rozwoju Wsi Miłaków – Ewelina Kos – potrawa – pierogi, ► gmina Słupia Konecka – Zakłady mięsne Polstan – Wiesław Stępień – Pasztet wiejski z pieca). Wielu mieszkańców wsi stara się szukać dodatkowego źródła dochodu, dlatego większość z tych osób mogła się pochwalić prezentując swoje produkty.


Gościnnie wystąpili u nas państwo Beata i Andrzej Cichopek z Serowni Podłazy, którzy podzielili się z uczestnikami dobrymi przykładami w zakresie przetwórstwa tradycyjnego. Opowiedzieli wspólnie o tym jak odnieśli sukces rynkowy sprzedając sery podpuszczkowe.

Każdy z uczestników forum otrzymał w materiałach szkoleniowych specjalną kartę dzięki czemu mógł zagłosować na jego zdaniem najlepszy produkt oraz potrawę. Zwycięzcami tego mini plebiscytu na najlepszy produkt okazali się państwo Aneta i Jan Królowie prezentujący ser podpuszczkowy z Pakuł w gm. Radoszyce. Najlepszą potrawą okazały się pierogi z gminy Gowarczów przygotowane przez panie ze Stowarzyszenia Razem dla Rozwoju Wsi Miłaków. Puchary oraz symboliczne nagrody dla zwycięzców wręczył wicestarosta powiatu koneckiego Andrzej Lenart oraz dyrektor Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Jarosław Mostowski.

Imprezę uświetniły występy zespołów ludowych „Korniczanki” i „Rogowianki” z gm. Końskie oraz „Smarkowianki” z gm. Stąporków. Forum cieszyło się dużym zainteresowaniem i mamy nadzieję, że będzie kolejna edycja z równie wysoką frekwencją. Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za udział.

Halina Szymańska

Galeria: