22 Styczeń 2018    |    Anastazy, Wincenty, Wiktor

menu górne

  • ASF

    UWAGA! AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ

  • SIR

    Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich

  • Hotele SODR

    Nasze hotele w Modliszewicach i Sandomierzu zapraszają

  • Zapraszamy do SODR

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza 

Zalecenia dla gospodarstw utrzymujących świnie

Zalecenia dla gospodarstw utrzymujących świnieW związku z ciągłym rozprzestrzenianiem się ASF Państwowy Instytut Weterynaryjny – PIB w Puławach opracował zalecenia dotyczące zachowywania podstawowych zasad bioasekuracji w gospodarstwach utrzymujących świnie. W kraju dotychczas wystąpiło już 19 ognisk ASF u trzody chlewnej (ostatnie w gminie Leśna Podlaska, w województwie lubelskim) oraz 111 przypadków u dzików. To właśnie dziki oraz człowiek są najważniejszymi powodami szerzenia się ASF w populacji świń.


Według PIWet przyczyny ognisk ASF w Polsce w roku 2016 to przede wszystkim nielegalny handel chorymi świniami oraz wprowadzenie do gospodarstwa mięsa dzików lub świń zanieczyszczonych wirusem ASF (masarze będący jednocześnie właścicielami chlewni). W następnej kolejności do przyczyn należy zaliczyć bezpośredni kontakt między ludźmi i sprzętem z gospodarstw zanieczyszczonych wirusem a gospodarstwami wolnymi od tej choroby, zanieczyszczoną wirusem ASF słomę, a także bezpośredni kontakt świń z dzikami lub ich odchodami.

Podstawowe zasady dla producentów i hodowców świń w celu skutecznego zabezpieczenia gospodarstw przed ASF to:

  1. Zakaz wprowadzania do chlewni świń z nieznanych źródeł.
  2. Ogrodzenie chlewni uniemożliwiające jakikolwiek – bezpośredni lub pośredni  kontakt świń z innymi zwierzętami, w szczególności dzikami. 
  3. Zakaz wchodzenia na teren gospodarstwa osób postronnych.
  4. Zakaz wjazdu na teren gospodarstwa wszelkich pojazdów, a szczególnie samochodów zakładów mięsnych oraz firm utylizacyjnych.
  5. Obowiązkowa zmiana odzieży ochronnej przed wejściem do pomieszczeń ze zwierzętami.
  6. Bezwzględny zakaz stosowania w żywieniu zwierząt tzw. „zlewek”.
  7. Zakaz wprowadzania na teren gospodarstwa upolowanych/padłych dzików, mięsa lub wyposażenia służącego do polowań na dziki.
  8. Zakaz wykorzystywania słomy lub zielonki zebranych z pól, na których przebywają dziki.
  9. Zrezygnowanie z uczestnictwa w polowaniach na dziki przez właścicieli i pracowników chlewni.
  10. Utrzymywanie świń w zamkniętych pomieszczeniach (drzwi) i dbałość o to aby w oknach były zamontowane siatki ochronne; chroniące przed ewentualnym świadomym wrzuceniem do chlewni materiału zakaźnego.

Trudna sytuacja rolników na Podlasiu związana z ASF skłoniła Rząd do przyjęcia specjalnej ustawy zakładającej wykup ze strefy ochronnej zdrowych świń, które osiągnęły wagę ubojową i przerobienie ich na konserwy. Minister Ardanowski wyjaśniał, że do tej pory były problemy z zagospodarowaniem wartościowego mięsa wieprzowego z tych stref, ponieważ prywatni przedsiębiorcy skupowali je niechętnie, a możliwości skupu przez podmioty finansów publicznych były ograniczone koniecznością przeprowadzenia skomplikowanych procedur przetargowych. Jest to nadzwyczajne narzędzie, ale nie jedyne, jakie zaproponuje rząd w walce z ASF.

Źródło: MRiRW