22 Styczeń 2018    |    Anastazy, Wincenty, Wiktor

menu górne

  • ASF

    UWAGA! AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ

  • SIR

    Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich

  • Hotele SODR

    Nasze hotele w Modliszewicach i Sandomierzu zapraszają

  • Zapraszamy do SODR

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza 

„Perły” 2016 dla produktu z województwa świętokrzyskiego

„Perły” 2016 dla produktu z województwa świętokrzyskiegoKapituła krajowa konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” przyznała statuetkę „Perły” 2016 dla „Dziabanej bułki z Wąchocka” z piekarni Sajeckiego Sławomira w Wąchocku. To już dwudziesta druga Perła dla produktu tradycyjnego z naszego regionu. Warto w tym miejscu przypomnieć, że Perły przyznawane są od 2003 roku, a ich wręczanie odbywa się podczas wielkiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w trakcie Międzynarodowych Targów POLAGRA w Poznaniu.



Nagroda „Perły” 2016 dla „Dziabanej bułki z Wąchocka”
z piekarni Sajeckiego Sławomira w Wąchocku


Produkty z województwa świętokrzyskiego nagrodzone nagrodą "Perły":

• "Perły" 2003 – Chleb bodzentyński
• "Perły" 2004 – Fasola korczyńska
• "Perły" 2005 – Suszona śliwka szydłowska
• "Perły" 2006 – Śliwka Damacha
• "Perły" 2007 – Ser jabłeczny
• "Perły" 2008 – Kasza jaglana gierczycka
• "Perły" 2008 – Salceson ozorkowy wiejski
• "Perły" 2009 – Polędwiczki świąteczne Prokopa
• "Perły" 2010 – Opatowska krówka mleczna
• "Perły" 2011 – Morela sandomierska-zaleszczycka
• "Perły" 2012 – Masło chmielnickie i Kazimierski miód akacjowy
• "Perły" 2013 – twaróg z Pierzchnicy, Szynka dyszka, Miód nektarowo-spadziowy napękowski
• "Perły" 2014 – Silvio wino gronowe półsłodkie białe, Chleb żytni tradycyjny, Masło jędrzejowskie
• "Perły" 2015 – Ser kozi zakamieński, Powidła ze śliwki węgierki, Kasza gryczana palona


Teresa Wąsik
Kierownik Działu Przedsiębiorczości, Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki