23 Styczeń 2018    |    Maria, Ildefons, Rajmund

menu górne

  • ASF

    UWAGA! AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ

  • SIR

    Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich

  • Hotele SODR

    Nasze hotele w Modliszewicach i Sandomierzu zapraszają

  • Zapraszamy do SODR

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza 

Konferencja proeksportowa w Sandomierzu

Konferencja proeksportowa w Sandomierzu26 sierpnia br. na Zamku Królewskim w Sandomierzu już po raz czwarty odbyła się konferencja „Potencjał eksportowy i handlowy świętokrzyskich producentów sektora spożywczo-przetwórczego”. Spotkanie zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego. Konferencję rozpoczął powitaniem gości i uczestników członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Marek Szczepanik w towarzystwie starosty powiatu sandomierskiego Stanisława Masternaka i burmistrza Sandomierza Marka Bronkowskiego.


Po części powitalnej po raz pierwszy odbyło się uroczyste nadanie tytułu „Zasłużony dla Powiatu Sandomierskiego”. Otrzymali go prof. dr hab. Eberhard Makosz oraz Mieczysław Twaróg. Wymiernymi elementami ww. wyróżnienia są piękna statuetka w kształcie jabłoni wykonana z krzemienia pasiastego oraz akt nadania tytułu. Wręczyli je prezesowi Zarządu Stowarzyszenia Eksporterów Polskich Mieczysławowi Twarogowi starosta sandomierski Stanisław Masternak i przewodniczący Rady Powiatu w Sandomierzu Tomasz Huk.

Grzegorz Orawiec, dyrektor departamentu Polityki Regionalnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego, przedstawił prezentację wprowadzającą w tematykę konferencji. Prezentacja omawiała potencjał sektora owocowo-warzywnego, jako wiodącej branży regionu w ramach Strategii Rozwoju Województwa Świętokrzyskiego do 2020 roku.

Problemy związane z tematem przewodnim konferencji zostały ujęte w karb paneli dyskusyjnych, zgrupowanych według następujących tematów:

1. I panel „Świętokrzyska oferta eksportowa sektora spożywczo-przetwórczego – plus na przyszłość czy rzecz warta dopracowania?” 
2. II panel „Utrzymanie rynku polskich owoców i warzyw w Unii Europejskiej. Dlaczego warto eksportować na rynek wspólnotowy? Wyzwania i obowiązki dla krajowych producentów i eksporterów”
3. III panel dyskusyjny „Eksport do Krajów Wspólnoty Niepodległych Państw w obecnych realiach ekonomicznych – wielkie możliwości czy wielkie problemy?”

Liczną grupę wśród zaproszonych uczestników stanowiły delegacje z Iranu, Ukrainy, Algierii, Serbii, Chorwacji, Bułgarii, Kanady, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Węgier i Rumunii; producenci regionu sandomierskiego zrzeszeni w grupach producenckich oraz przedstawiciele samorządu. Równolegle z panelami dyskusyjnymi toczyły się liczne spotkania match-makingowe, które stwarzały okazję do nawiązywania kontaktów handlowych.

W dniu poprzedzającym konferencję uczestnicy misji gospodarczych z zagranicy oraz pozostali goście odwiedzili w ramach wizyty studyjnej obiekty magazynowo-przetwórcze w powiecie sandomierskim, m.in. „Sambor” w Samborcu, „Owoc Sandomierski” w Bilczy, „Refal” w Łukawie, „AG Food” w Jasienicy, „Złoty Sad” w Wielogórze. W czasie wizyty w siedzibie grupy producenckiej „Złoty Sad” zorganizowano spotkanie warsztatowe dotyczące specyfiki chińskiego rynku dla polskich eksporterów owoców.

Elżbieta Krempa

Galeria: