22 Styczeń 2018    |    Anastazy, Wincenty, Wiktor

menu górne

  • ASF

    UWAGA! AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ

  • SIR

    Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich

  • Hotele SODR

    Nasze hotele w Modliszewicach i Sandomierzu zapraszają

  • Zapraszamy do SODR

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza 

Kazimierzanie poznają Sandomierskie Smaki

Kazimierzanie poznają Sandomierskie SmakiW słoneczną niedzielę, 25 września, mieszkańcy powiatu kazimierskiego wzięli udział w wyjeździe do ziemi sandomierskiej. Uczestnicy, w większości kobiety, korzystali z atrakcji, jakie czekają dla podróżnych w Sandomierzu i jego okolicach. Celem wyjazdu było zapoznanie uczestników z dziedzictwem kulinarnym tego regionu oraz ukazanie go jako elementu promocji.


Sandomierz, miasto leżące nad Wisłą, o tysiącletniej historii, należy do trwałego dziedzictwa narodowej, jak i europejskiej kultury. Na terenie miasta znajduje się ponad 120 zabytków z różnych epok i reprezentujące różne style. Ten piękny rejon to jednak nie tylko zabytki. Dziedzictwo kulinarne stanowi istotny element dziedzictwa kulturowego. Produkty tradycyjne i regionalne są doskonałą formą prezentowania narodowych zwyczajów, odgrywają dużą rolę w pielęgnowaniu dziedzictwa. Wyrób tradycyjnych potraw jest okazją do promocji lokalnego i regionalnego dziedzictwa kulinarnego, a także pobudzenia lokalnej przedsiębiorczości.

Osoby biorący udział w wyjeździe mieli możliwość odwiedzić Winnicę Sandomierską prowadzoną przez Marcelego Małkiewicza. Jest to bardzo dobry przykład kulinarnego elementu promocji. Historia winnicy sięga 1937 roku, kiedy pradziadek obecnego właściciela prowadził uprawę winorośli. Obecnie Winnica to małe, rodzinne przedsięwzięcie, a powstające tam wina mają w sobie serce, które właściciele wkładają w cały proces produkcji. Oprócz zwiedzania wszyscy mieli możliwość degustacji produkowanych w tym miejscu win. Winnica daje również możliwość korzystania z bazy noclegowej – gospodarstwo oferuje usługi agroturystyczne związane z turystyką winiarską (enoturystyką).

Spacerując po starym mieście uczestnicy wyjazdu zwiedzili podziemia oraz poznali ich barwną historię. Odwiedzili Zamek królewski, Kościół Św. Jakuba oraz Bramę Opatowską. Nie można było być w Sandomierzu i nie odwiedzić tych wyjątkowych i charakterystycznych miejsc. Podążając ulicami Sandomierza nie zapomniano również odwiedzić Spiżarnię Sandomierską. Miejsce to dostarczyło możliwość zasmakowania w regionalnych produktach stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu.

Wzbogacenie wiedzy i zasmakowanie w nowych wrażeniach było możliwe dzięki organizatorom wyjazdu – Starostwu Powiatowemu w Kazimierzy Wielkiej, Urzędowi Gminy w Opatowcu oraz Karolinie Leśniowskiej, pracownicy ŚODR w Modliszewicach.


Karolina Leśniowska

Galeria: