23 Styczeń 2018    |    Maria, Ildefons, Rajmund

menu górne

  • ASF

    UWAGA! AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ

  • SIR

    Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich

  • Hotele SODR

    Nasze hotele w Modliszewicach i Sandomierzu zapraszają

  • Zapraszamy do SODR

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza 

Coś na słodko tradycyjnie i świąteczne…

Coś na słodko tradycyjnie i świąteczne…Święta tuż tuż…, więc niebawem nastanie szał przedświątecznych zakupów. Warto już dziś pomyśleć o przygotowaniu pierniczków. Jest to ostatni dzwonek, aby ciasto dojrzało i stało się odpowiednio wilgotne i miękkie. Piernik to jedne z najstarszych ciast mających swoją historię w średniowieczu. Wywodził się od miodowników, czyli wielkich bochenków chleba z miodem i przyprawami korzennymi. Stąd też nazwa „piernik”, która pochodzi od staropolskiego określenia „pierny” czyli „pieprzny”.


Piernik charakteryzuje się ciemną barwą, intensywnym korzennym zapachem i słodkim, niepowtarzalnym i jednocześnie delikatnie pikantnym smakiem. Smak ten nadają m.in. miód oraz przyprawy korzenne: cynamon, goździki, imbir, pieprz oraz gałka muszkatołowa. Pierwotnie, ze względu na ich koszt, „pienik” był synonimem dobrobytu i luksusu. Nawiązując do staropolskiego piernika, wiązał się z nim pewien rytuał, a mianowicie wypiekany był on na zaczynie, długo leżakował i dojrzewał latami. Pierniki charakteryzują się długą trwałością do spożycia. Można je przechowywać nawet kilka miesięcy, byle były pozostawione w chłodnym i suchym miejscu. Pierniki mają jeszcze walory zdrowotne, gdyż dawniej wykorzystywane były w medycynie jako środek leczniczy pobudzający trawienie (dzięki przyprawom korzennym). Zawarta w nim glukoza i fruktoza dostarczają energii do mózgu oraz mięśni, wzmacniają i odmładzają. Duże czy małe pierniki zawsze smakują podobnie – są po prostu bardzo smaczne. Uważam, że pierniki to nieodłączny element świątecznej atmosfery i nie powinno ich zabraknąć w naszych domach.

Przepis:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 8 żółtek,
  • 3 białka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 200 ml gęstej, 18-proc. kwaśnej śmietany, w temperaturze pokojowej,
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika (w oryginalnym przepisie: 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej i pół łyżeczki pieprzu), 
  • 250 g masła,
  • 400 g miodu.

Dzień przed pieczeniem
Kakao wymieszać z mąką. Miód należy zagotować z przyprawami. Zdjąć z ognia i dodać masło, poczekać aż się rozpuści. Ostudzić. W śmietanie rozpuścić sodę i odłożyć, żeby zwiększyła swoją objętość. W tym czasie ubić białka na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, np. do lodówki. Do następnego dnia zgęstnieje.

W dniu pieczenia
Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3-5 mm i wykrawać pierniczki. (kształt pierniczków zależy od nas i naszej wyobraźni). Jeśli chcemy by się błyszczały trzeba posmarować je przed pieczeniem białkiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać pierniczki. Piec w temperaturze 180 st. C przez 7-12 minut w zależności od piekarnika. Mój czas pieczenia to 10 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

Pamiętajcie, że pierniki symbolizują dobrobyt i luksus. Życzę Wszystkim na stole takiego luksusu podczas Świąt Bożego Narodzenia.


Halina Szymańska
Dział PWGDiA  

A oto efekty moich wypieków w nieco upiększonej i Świątecznej oprawie...

 







 


 

Zdjęcia: Halina Szymańska