22 Styczeń 2018    |    Anastazy, Wincenty, Wiktor

menu górne

  • ASF

    UWAGA! AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ

  • SIR

    Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich

  • Hotele SODR

    Nasze hotele w Modliszewicach i Sandomierzu zapraszają

  • Zapraszamy do SODR

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza 

Innowacyjny pomysł na przetwarzanie produktów rolnych

Innowacyjny pomysł na przetwarzanie produktów rolnychKonsumenci coraz częściej zwracają uwagę na jakość kupowanych produktów i preferują przy tym tradycyjny sposób ich przygotowania. W ostatnich latach pojawiły się inkubatory przetwórcze, które cieszą się dużym zainteresowaniem. Jeden z nich powstał w powiecie sandomierskim w Dwikozach. Działalność inkubatorów przetwórczych ma na cel rozwój rynku produktów lokalnych oraz dobrej, zdrowej i tradycyjnej żywności, a ponadto stwarzają one nowe możliwości dla rolników, którzy dopiero startują z działalnością przetwórczą.


Inkubator w Dwikozach jest to miejsce, gdzie w odpowiednich warunkach sanitarnych można przetwarzać surowce rolne. Użytkownicy mają możliwość korzystania z infrastruktury inkubatora pokrywając wyłącznie opłaty wynikające z kosztów eksploatacji obiektu. Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób chcących rozpocząć działalność przetwórczą. Jeśli nie dysponują środkami na zakup drogich urządzeń mogą skorzystać z urządzeń już zakupionych do inkubatora przedsiębiorczości. Jest to bardzo dobre rozwiązanie dla rolników zajmujących się działalnością agroturystyczną, aby promować i sprzedawać produkty lokalne przetworzone w inkubatorze oraz tych, którzy planują przetwórstwo na niewielką skalę, jako dodatkowe źródło dochodu dla gospodarstwa. Inkubator daje też możliwość „bezpiecznego eksperymentowania” w tworzeniu nowych produktów oraz testowania ich szans rynkowych. Współpraca z inkubatorem może być też pierwszym krokiem do budowy własnego zakładu przetwórczego.

Aktualnie inkubator w Dwikozach jest wyposażony w: 

  • multimix maszynę wielozadaniową, kompaktowa do obróbki fizycznej (próżnia i wysokie ciśnienie), mechanicznej (mieszanie i homogenizacja) i termicznej (możliwość uzyskania temperatury sterylizacji +120oC) owoców i warzyw – posiada możliwość cięcia, rozdrabniania, mieszania, homogenizowania, rafinowania i emulsyfikowania produktów, ma możliwość pracy w trybie wyparki próżniowej, 
  • suszarnię typu komorowego do suszenia ziół owoców i warzyw, w której jednorazowo można umieścić do 4500 kg owoców, czynnikiem suszącym jest gorące powietrze, 
  • obieraczkę do jabłek, 
  • drylownicę do owoców pestkowych, 
  • krajalnico-szatkownicę do rozdrabniacz do owoców, 
  • prasę do wyciskania soku, 
  • pasteryzator przepływowy z nalewarką do soków, 
  • pasteryzatory do słoików z przetworami, 
  • prasę do wytłaczania oleju, 
  • zamrażarkę szybkiego mrożenia (schładzarka szokowa),
  • pakowarki do produktów, 
  • maszynę do lodów sorbetowych.

Inkubator cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród okolicznych gospodarstw rolnych i gospodarstw agroturystycznych. Zasługą tej popularności, oprócz dostępu do profesjonalnego sprzętu bez konieczności ponoszenia na starcie wielkich wydatków inwestycyjnych, jest pomoc wykwalifikowanej kadry, z pomocą której każdy zainteresowany uczestniczy w procesie przetwarzania własnych owoców i warzyw.

Podsumowując… miła i kompetentna obsługa zachęca do korzystania z tego atrakcyjnego miejsca w celu przetwarzania zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi.

Alina Lisowska
Izabela Niedobit

Kontakt:
Inkubator Przetwórczy w Dwikozach
tel. 507 036 407


Galeria: