22 Styczeń 2018    |    Anastazy, Wincenty, Wiktor

menu górne

  • ASF

    UWAGA! AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ

  • SIR

    Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich

  • Hotele SODR

    Nasze hotele w Modliszewicach i Sandomierzu zapraszają

  • Zapraszamy do SODR

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza 

Trzeba dobrze zebrać słomę

Trzeba dobrze zebrać słomęDzięki temu, że panuje dobra pogoda w czasie tegorocznych żniw, rolnicy powinni to wykorzystać i zadbać o prawidłowy zbiór słomy. Jest to niezmiernie ważne szczególnie w gospodarstwach z produkcją zwierzęcą, które utrzymują zwierzęta w systemie ściołowym. Słoma jest w nich wykorzystywana jako pasza objętościowa oraz jako materiał ściołowy. Dobra słoma to taka, która nie zawiera pozostałości środków chemicznych, czysta i sucha, niezagrzybiona, a więc bez mykotoksyn i innych substancji szkodliwych.

 

Na jakość i wartość słomy bardzo duży wpływ mają warunki pogodowe w czasie wegetacji, i to już mamy za sobą. Wiemy, że z powodu wiosennych dużych opadów deszczu nie wszędzie dało się zastosować opryski przeciw chwastom. Stąd też słoma z tych areałów jest strawna, tzn. zawiera w swym składzie również trawy i inne rośliny, które są jeszcze zielone. Taka słoma, jak wiemy, wymaga dłuższego okresu podsuszenia. Bardzo ważny jest więc termin oraz sposób zbioru i przechowywania.

Rolnicy zajęci zbiorem zbóż czasami z wielu powodów zapominają o cennej roli bardzo dobrej słomy. Szczególnie w tym roku jest to bardzo ważne, gdyż z wielu powodów zostały nadszarpnięte zasoby pasz objętościowych. Słoma jest niezmiernie ważna jako uzupełnienie włókna w dawce pokarmowej i dlatego dbajmy o zachowanie jej odpowiedniej struktury. Dobra słoma podana do miksu w wozie paszowym lub podana na tzw. zakładkę wpływa dodatnio na procesy trawienne i zapobiega chorobom metabolicznym. Pamiętajmy o tym teraz, kiedy jeszcze wiele w tej mierze możemy zrobić i odpowiednio dobrze zebrać słomę zarówno tę paszową, jak i ściołową.

Dobra, nie zapleśniała i sucha ściółka – to sto procent sukcesu w produkcji mleka. Przebywające na takiej ściółce krowy odczuwają pełny komfort. Nie mają źródeł zakażenia i infekowania gruczołu mlekowego, przez co mniej chorują na zapalenie wymion. Taka ściółka tworzy idealną warstwę izolacyjną, pochłania ciepło, odory i wilgoć, a więc jest w pewnym stopniu regulatorem warunków mikroklimatycznych. Podobnie jest przy tradycyjnej produkcji wołowiny i wieprzowiny, tj. polecany jest chów na głębokiej lub płytkiej ściółce. Pamiętajmy, że zarówno bydło, jak i trzoda, korzysta ze słomy ściołowej nie tylko dla wygodnego legowiska, ale bardzo często „dla zabawy”, lub zbilansowania sobie brakującego w dawce włókna.

Jak zebrać dobrą słomę?
Idealnym rozwiązaniem jest zbiór słomy, która po kombajnowaniu zboża nie widziała deszczu i zostanie zebrana sucha. Wtedy taka słoma ma złocisty naturalny kolor, zapach i chłonność. Do zbioru słomy paszowej i ściołowej należy podchodzić tak, jak do zbioru siana, co nie jest, jak wiemy, łatwe. Zbyt wczesny termin zbioru jest niekorzystny, gdyż wtedy zielone pędy traw lub chwastów mogą pleśnieć i być źródłem mykotoksyn. Z drugiej strony – oczekując na odpowiednie doschnięcie wszystkich komponentów słomy, zwłaszcza strawnej, może dojść do jej zamoknięcia. Taka słoma przybita ulewnym deszczem bardzo szybko pleśnieje, gdyż od dołu paruje ziemia, a nocami duże rosy utrudniają dosychanie. Wtedy najlepszym rozwiązaniem jest przewrócenie w wietrzną i słoneczna pogodę wałków ze słomą i po przeschnięciu zebranie, aby nie zamokła ponownie. Na chłonność słomy, oprócz właściwości osobniczych – czyli z jakiego zboża pochodzi, dużą rolę odgrywa stopień zgniotu słomy w czasie zbioru. Zarówno w prasie kostkującej, jak i rolującej jest regulacja stopnia zgniotu. Im bardziej zbita słoma w kostce czy balocie, tym ma mniejsze właściwości chłonne. Największą chłonność ma słoma nieprasowana. Stosując duży zgniot, zużyjemy mniej sznurka lub siatki do owijania, a zebrana słoma zajmie nam mniej miejsca, ale musimy mieć tę świadomość, że jest coś za coś. Wybór należy do hodowcy. Za popełnione błędy przyjdzie później zapłacić, gdy zwierzęta chorują i trzeba korzystać z usług lekarza weterynarii. Moim zdaniem zawsze lepiej w porę zapobiegać, niż później leczyć. Dlatego też prasowanie słomy powinno się przeprowadzać wtedy, gdy jest jak najbardziej sucha, a kostki lub baloty słomy powinny być jak najszybciej zebrane i zabezpieczone od zamoknięcia.

Przypomnijmy w tym miejscu dawne powiedzenie, „co masz zjeść dziś, zjedz jutro, a co msz zrobić jutro, zrób dziś”. Chodzi tu o odpowiednie wykorzystanie dobrej pogody, ale wiemy, że należy szczególnie zwracać uwagę na bezpieczeństwo pracy, bo nie ma nic cenniejszego od zdrowia.

Dobra i zdrowa słoma to bardzo ważny czynnik wpływający na zdrowie zwierząt. Nie zapominajmy o tym teraz, kiedy trwają żniwa i wiele można jeszcze zrobić.

Rolnicy, którzy nie utrzymują zwierząt, często zbierają słomę zaraz za kombajnem. Taka słoma raczej nie będzie miała wysokiej jakości i nie powinna być stosowana w żywieniu zwierząt i jako materiał ściołowy.

Krystyna Wieczorkiewicz


Istotną kwestią jest również właściwe magazynowanie słomy

Właściwe magazynowanie słomy

      (Fot. K. Wieczorkiewicz)